ناشزه شدن زن، زن ناشزه، عبارتی است که در حقوق خانواده به کار میرود و به زنی اطلاق میشود که تکالیف و وظایف شرعی و قانونی خود را در برابر شوهر انجام نمیدهد. این میتواند شامل موارد زیر باشد:
- عدم سکونت در منزل شوهر بدون داشتن عذر موجه.
- زن از زیر بار وظایف شرعی و قانونی خود فرار کند و انجام ندهد.
- بدون رضایت شوهر در شغلی اشتغال دارد که مخالف مصالح خانوادگی او یا حیثیت خود زن است.
- عدم تمکین زن بدون عذر موجه و عدم برقرار ارتباط جنسی با همسر خود در حدود متعارف.
در صورتی که ناشزه بودن زن تأیید شود، تغییرات مهمی در حقوق مالی او به وجود میآید. لازم به ذکر است که فقط زوجهای ناشزه خوانده میشود که عذر موجه و مشروع در مورد عدم تمکین خود نداشته باشد.
به عنوان یک مثال خلاقانه، میتوان زن ناشزه را به یک بازیکن تیم فوتبال تشبیه کرد که قوانین بازی را رعایت نمیکند. در این صورت، بازیکن ممکن است از بازی خارج شود یا تنبیه شود. به همین ترتیب، زن ناشزه ممکن است حقوق خود را از دست بدهد یا با مشکلات قانونی مواجه شود. اما همانطور که بازیکن میتواند با رعایت قوانین بازی به زمین بازگردد، زن ناشزه نیز با رعایت تکالیف و وظایف خود میتواند حقوق خود را بازیابی کند.
در این مقاله معنی ناشزه شدن زن و عواقب پس از ناشزگی چه از نظر مالی و چه از نظر انتظارات و وظایف زوج در قبال زن ناشزه به صورت کلی مورد برسی قرار گرفته است. لازم به ذکر است که قوانین فرّار است و ما تنها می توانیم راجب کلیات آن اطلاع رسانی کنیم.
از ناشزه شدن زن چه سودی به مرد می رسد؟
در ابتدا باید معنی ناشزه را به صورت حقوقی بیان کرد زیرا خیلی از افراد جامعه تعریف دقیق ناشزه را نمی دانند و ممکن است در این خصوص دچار اشتباهاتی شوند، سپس به آثار حقوقی آن اشاره کرد.
زن ناشزه به زوجه ای گفته می شود که از همسر خود تمکین نمی کند، تمکین گفته شده در این جا شامل تمکین عام و خاص است که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم تا بهتر بتوانید موضوع را درک کنید.
ناشزه بودن زن به معنای عدم رعایت تکالیف و وظایف شرعی و قانونی زن در برابر شوهر است. اگر زن به عنوان ناشزه شناخته شود، تغییرات مهمی در حقوق مالی او به وجود میآید. اما آیا این به معنای سود برای شوهر است؟
بر اساس اطلاعاتی که در دسترس است، میتوان گفت که اگرچه در برخی موارد، شوهر ممکن است از لحاظ مالی سود ببرد، اما ناشزه بودن زن میتواند باعث تنشهای خانوادگی شود و روابط بین اعضای خانواده را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین، این موضوع میتواند به طور کلی تأثیر منفی بر خانواده حتی شخصیت خود شوهر داشته باشد.
به طور مثال این بار تصور کنید خانواده یک تیم دو نفره است و درون یک بازی قرار دارد که همه در آن باید قانون بازی را که دونفره بودن است رعایت کنند.
ناشزگی زن در این بازی به معنای این است که یک بازیکن در این تیم دو نفره از تیم خارج شده است، او حق ندارد یک هم تیمی جدید انتخاب کند، با اینکه شوهر می تواند دادخواست ازدواج مجدد بدهد و یک هم تیمی جدید برای خود بخواهد، ولی سایه ازدواج قبلی همیشه روی سر ازدواج جدید خواهد بود.
تماس با وکیل برای جلوگیری از ناشزه شدن زن
در این قسمت تا 5 دقیقه مشاوره رایگان ابتدایی به صورت رایگان دریافت کنید دریافت کنید. کافیست با شماره های زیر تماس حاصل کنید :
تلفن : 09123693046
وکیل کرج، وکیل در گوهردشت، وکیل خانواده در گوهردشت
تلفن : 09197027258
گروه آکام وکیل، وکیل طلاق در گوهردشت، وکیل مهریه در گوهردشت
تلفن اپراتور: 02634455580
تمکین عام و خاص
تمکین عام برای کسانی که اطلاع ندارند، شامل پیروی از دستورات زوج توسط زوجه از جمله اجازه برای خروج از خانه، پیروی بابت انتخاب شغل مناسب، حسن معاشرت با همسر خود و سکونت در منزل مشترک که توسط زوج انتخاب شده است.
تمکین خاص نیز شامل برقراری رابطه زناشویی (رابطه جنسی) آن هم به صورت متعارف می باشد.
حال که به طور کامل معانی زن ناشزه، تمکین عام و تمکین خاص را دانستیم باید به سراغ آثار حقوقی آن برویم.
نفقه زن ناشزه
زمانی که زن طبق موارد فوق به وظایف خود عمل نکرد، مرد باید عدم تمکین همسر خود را در دادگاه اثبات کند و بعد از اثبات شدن دیگر نفقه به زوجه تعلق نمی گیرد.
لازم به ذکر است که ابتدا زوج باید حتما عدم تمکین همسر خود را اثبات کند و بعد از پرداخت نفقه خودداری کند، در غیر این صورت نمی تواند به صورت سرخود از پرداخت نقه امتناع ورزد.
مهریه پس از ناشزه شدن زن
موضوع بعدی مهریه زن ناشزه که خیلی از افراد تحت این شرایط برایشان سوال می شود این است که آیا مهریه در حالت نشوز زن به وی تعلق می گیرد یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که مهریه هیچ ارتباطی با ناشزه شدن زن ندارد و در هر حال مهریه به زوجه تعلق می گیرد.
ازدواج مجدد زوج پس از ناشزه شدن زن
ازدواج مجدد زوج هنگامی که همسرش ناشزه شده باشد امکان پذیر است و جزو آثار حقوقی ناشزه شدن زوجه می باشد، که زوج باید ابتدا نشوز همسر خود را در دادگاه اثبات کند و سپس حکم ازدواج مجدد از دادگاه بگیرد، که در این صورت ازدواج مجدد زوج امکان پذیر می شود.
در نهایت در رابطه با ارث بری زوجه و تنصیف اموال در حالتی که زن ناشزه شده باشد طبق قانون باید گفت که در بحث اول یعنی ارث بردن زوجه، اگر زوج در حالت نشوز زوجه فوت کند هیچ تاثیری در ارث بردن زوجه ندارد و ارث از زوج به زوجه تعلق خواهد گرفت.
در بحث بعدی یعنی تنصیف اموال، اگر هنگام عقد دائم، در ذیل شروط ضمن عقد، زوجین شرط تنصیف اموال را امضا کرده باشند و زن در حالت نشوز باشد، گفتنی است که طبق قانون تنصیف اموال در مورد زوجه منتفی است و به وی تعلق نمی گیرد.